Dietetyka

Omega Test

WYKONAJ OMEGA TEST I ZŁAP RÓWNOWAGĘ!

Omega Test sprawdzi obecność utajonego stanu zapalnego w organizmie, ilość oraz proporcje kwasów tłuszczowych i da Ci wytyczne jak:

  • utrzymać optymalną masę ciała
  • podnieść odporność
  • poprawić funkcjonowanie mózgu
  • opóźnić procesy starzenia się
  • zapobiegać chorobom serca – zawałom, udarom, nadciśnieniu.

 

Tylko Omega Test pozwoli dobrać precyzyjnie ilość spożywanychkwasów Omega3 tak, aby skutecznie zadbać opiękny wygląd, zdrowie i witalność.

TERAZ WYSTARCZY ZALEDWIE KILKA KROPLI KRWI, ABY OCENIĆ STAN RÓWNOWAGI TWOJEGO ORGANIZMU!

Zdrowie i dobresamopoczucie zależy od stanu komórek w Twoim organizmie. Kluczem do ich prawidłowego funkcjonowania jest odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych.

Kwasy Omega6 wykorzystujemy do walki z procesami chorobotwórczymi, ale zbyt duża ich ilość dostarczana z współczesną dietą powoduje przewlekły stan zapalny, który zamiast leczyć, zaczyna nam szkodzić. Rolę ich „wyłącznika” pełnią w organizmie kwasy Omega3, których z kolei „zjadamy” ciągle zbyt mało.
Sednem utrzymania równowagi jest zidentyfikowanie i dostarczanie takich dawek kwasów tłuszczowych, które zapewnią nam pełnię zdrowia.

 

Wyniki OMEGA TESTU wskażą jak złagodzić objawy lub zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób:

  • Zawału, udaru, nadciśnienia, miażdżycy, zaburzeńkrzepliwości krwi
  • Hipercholesterolemii
  • Nadwagi, otyłości i zespołu metabolicznego
  • Depresji (również tej poporodowej), schizofrenii, ADHD,choroby Alzheimer’a, Parkinson’a, demencji
  • Autoimmunologicznych: trądziku, atopowego zapalenia skóry, cukrzycy t.1, stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • Stanów chronicznego zmęczenia (fizycznego i psychicznego), zaburzeń koncentracji i nastroju
  • Alergii

 

W CIĄŻY
Odpowiednie stężenie kwasów omega-3 i 6 może pomóc w zmniejszeniu ryzyka przedwczesnego poroduczy niskiej masy urodzeniowej dziecka. Utrzymanie równowagi pomiędzy kwasami omega-3 a 6 może chronić przyszłe mamy również przed wystąpieniem depresji poporodowej. Dla ciężarnej i jej dziecka, kluczowym elementem jest III trymestr, kiedy to najwięcej tych kwasów jest przekazywanych od matki do dziecka.

DLA DZIECI
Dzieci –aby mózg dziecka dobrze się rozwijał,musi mieć dostarczane odpowiednie ilości kwasów wielonienasyconych, szczególnie kwasu DHA, który stanowi blisko 60% sumy wszystkich kwasów tłuszczowych budujących komórki nerwowe. Dzięki temu dzieci dłużej są w stanie skupiać uwagę i łatwiej uczą się nowych rzeczy. W badaniach wykazano, że dzieci matek które miały wysokie stężenie kwasów omega-3 podczas ciąży, wykazywały się wyższymi zdolnościami intelektualnymi.

DLA OSÓB STARSZYCH
Odpowiednie stężenie kwasów omega-3 chroni mózg przed starzeniem się. W badaniach stwierdzono, że mózg osób starszych spożywający kwasy omega-3 wolniej się zmniejszał, co wiązało się z lepszymi zdolnościami poznawczymitych osób. Odpowiednie stężenie kwasów omega-3 i 6 może łagodzić również objawy chorób neurodegeneracyjnych, demencji,a także zmniejszać ryzyko nagłych incydentów sercowych.

DLA AKTYWNYCH
Wysoki poziom aktywności fizycznej zwiększa poziom stanu zapalnego, co sprzyja występowaniu kontuzjioraz wydłuża czas regeneracji po wysiłku. Utrzymanie odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3/6 przyczyni się do redukcji stanu zapalnego i przyspieszy proces odnawiania komórek mięśnii funkcjonowania komórek nerwowych, co jest kluczowe do utrzymania wysokiej koncentracjii szybkiego reagowania podczas wykonywania ćwiczeń.

STRES
Przemęczenie, brak snu, zła dieta są to czynniki zmniejszające wydolność naszego organizmu.Brak równowagi pomiędzy kwasami omega-3i 6 może sprzyja powstawaniu utajonego stanu zapalnego, co w konsekwencji wpływa na nasze samopoczucie. Poprawa parametru stanu zapalnego ułatwi koncentrację, przywracając dobry nastrój i formę. Kwasy omega-3 poprawiają również wygląd i nawilżenie skóry, spowalniając proces starzenia.

 

WYKONANIE BADANIA
Do wykonania Omega Test wykorzystana jest analiza suchej kropli krwi (ang. dried blood spots – DBS). Jest to nowoczesna metoda umożliwiająca poznanie poziomu poszczególnych kwasów tłuszczowych we krwi u pacjentów niezależnie od ich wieku. Samo badanie polega na nakłuciu opuszka palca jednorazowym nakłuwaczem i pobraniu 5 kropli krwi na specjalnie przygotowane bibułki.
Do analizy wykorzystywane są czerwone krwinki, które najdokładniej odzwierciedlają aktualny stan zdrowia - spowodowane jest to ich długością życia, która średnio wynosi 120 dni. Czas oczekiwania na wyniki to około 3 tygodnie.

OMEGA TEST określi ilość kwasów tłuszczowych:
Omega 3 – dostarczane z rybami, skorupiakami, tofu, migdałami i orzechami włoskimi
Omega 6 – dostarczane z tłoczonymi na zimno olejami: sojowym, kukurydzianym, wiesiołkowym, a także z nasionamis łonecznika, dyni, sezamu i z większością orzechów.
Jedno nienasyconych – dostarczane z oliwkami, olejem rzepakowym, orzechami (pistacjowe, laskowe, migdały), orzeszkami ziemnymi, awokado oraz olejami z tych produktów.

OMEGA TEST określi ilość kwasów tłuszczowych:

Nasyconych kwasów tłuszczowych – dostarczane z masłem, serami, mięsem i produktami mięsnymi (hamburgery, kiełbasy), mlekiem i jogurtem pełnotłustym, ciastami, makaronami, olejem palmowym i orzechami kokosowymi.

Tłuszczów TRANS, czyli utwardzonych tłuszczów roślinnych, które znajdują się w:
- tłuszczach do smarowania pieczywa i do pieczenia
- chipsach, chrupkach, paluszkach, krakersach
- słodyczach: przede wszystkim w pączkach, ciastach, herbatnikach, biszkoptach, produktach czekoladowych,
- produktach typu fast - food
- zupach w proszku, koncentratach zup i sosów.